Pompe De Caldura HEATSPOT, Solutii Eficente De Incalzire Prin MARGAS INSTAL

Pompe De Caldura

De ce sa alegi pompa de caldura?

În acesti ani, în care criza de energie a fost puternic resimtita, preturile la combustibil sunt în continua crestere iar noi am devenit extrem de constienti de penuria de combustibili fosili, orice persoana care construieste o casa noua, care restaureaza sau renoveaza una deja existenta cauta solutii alternative pentru incalzire.
Cresterea gradului de constientizare a deteriorarii rapide a mediului în care traim, alaturi de progresele tehnologiei pompelor de caldura (coeficient îmbunatatit de performanta) le-au facut o alegere justificata si rationala.
Comparativ cu alte sisteme de încalzire, pompele de caldura sunt foarte economice, deoarece utilizeaza de trei ori mai putina energie primara decât, de exemplu, centralele pe gaz sau lemne.

Ce este coeficientul de performanta al pompei de caldura?

Schimbul de energie de la un nivel de temperatura mai mic la unul mai mare, impune, dupa cum am vazut, lucrul mecanic. Prin urmare, energia electrica pune în mi scare compresorul care comprima vaporii si îi ridica la o temperatura mai mare. Raportul dintre intrarile lucrului mecanic (adica energie electrica) si rezultatul ulterior de energie termica este numit “Coeficient de Performanta” . Valorile acestuia variaza între 3 si 5,8. Cu cât este mai mare coeficientul de performanta, cu atât si eficienta energetica a pompei de caldura este mai mare.

Pompele de caldura au devenit din ce în ce mai populare. În timp ce în 2005 erau montate aproximativ 20.000 de pompe de caldura, pâna în anul 2008 numarul acestora a ajuns deja la mai mult de 60.000. Oricum ar fi, focusarea se schimba încet, încet fata de cea originala, cum ar fi, de exemplu, noua modalitate de a schimba activ renovarea cladirilor prin montarea unei pompe de caldura în loc de o centrala termica...

Dar cât de bine functioneaza si cât profitabila este pompa de caldura pentru o “renovare” la încalzire nu depinde numai de cifrele brute din brosurile lucioase ale producatorului pompei de caldura, ci mai ales de conditiile instalare si modul de operare în care pompa de caldura poate lucra efectiv.

Conditiile de functionare, cum ar fi temperatura de intrare, necesarul de apa pentru buna functionare a unei pompe apa - apa sau întreruperile de curent sunt parametri foarte importanti. Cei ce îsi monteaza pompe de caldura sunt adesea surprinsi atunci când se dovedeste ca noua pompa de caldura instalata, în care si-a pus mari sperante de a micsora costurile la încalzire se dovedeste, de fapt, ca nu economiseste atâta energie, ci duce la costuri mai mari decat sperau… De ce se intampla asta? Simplu: e foarte importanta particularitatea fiecarei locuinte- unde este amplasata, ce sursa de energie este cea mai economica pentru respectiva locuinta, ce necesar de caldura este suficient pentru a acoperi toate cerintele acesteia… Toate sunt date importante, de care, daca nu tinem cont, pompa de caldura nu va functiona asa cum ne dorim!

Încercam sa optimizam sistemul dumneavoastra de încalzire, indiferent daca alegeti o pompa de caldura aer-apa, pompa de caldura apa- apa sau aero.

Nu ezitati sa ne contactati!

Ce este pompa de caldura si ce miracol se ascunde în spatele acesteia?

Astazi, chiar nu ne mai gândim la modul în care unele aparate electocasnice functioneaza... De exemplu, sa luam frigiderul. Functionarea lui si legile fizicii dupa care se ghideaza sunt similare, de asemenea, cu sistemul de pompe de caldura, numai ca, cele doua agregate frigorifice, functioneaza în sens invers. Frigiderul ia energia termica din alimentele pe care le punem în interior si pompeaza aceasta energie (din caldura acumulata) în partea din spate a frigiderului în tevile de cupru. Sistemele de pompe de caldura iau caldura din mediul ambiant si, cu ajutorul schimbatoarelor de caldura si al compresoarelor, pompeaza aceasta caldura în casa ta.
Când am vorbit despre acest lucru, pentru a raci alimentele, am adaugat o componenta speciala – gazul - care a fost, pe rând, expandat si comprimat în conformitate cu nevoile noastre, functionând ca receptor si emitator de caldura. Conform legilor de baza ale fizicii, caldura circula întotdeauna în sensul de la “cald” la “rece”. Manualele explica, de cele mai multe ori, fluxul de caldura de la temperaturi mici la cele mari, în urmatorii termeni: energia, sub forma lucrului mecanic, trebuie sa fie adaugata pentru a determina caldura sa circule dintr-o regiune cu temperatura scazuta într-o regiune cu temperatura ridicata.

... cald sau rece?

Pompa de caldura are capacitatea de a prelua caldura dintr-un asa-numit „cuptor” la temperaturi care par sa fie scazute pentru corpul omenesc si, prin urmare, oamenii simt o astfel de temperatura ca fiind rece. Dar chiar si la temperaturi scazute, exista suficienta energie pentru a fi preluata din mediul inconjurator, si care, urmeaza sa fie utilizata pentru încalzirea casei tale.

... cum este posibil acest lucru?

În interiorul pompei de caldura exista un circuit închis umplut cu agent frigorific . În timp ce pompa de caldura este în functiune, acest agent frigorific circula în mod constant în interiorul circuitului de racire si îsi schimba starea de la lichid la vapori si invers. Agentul frigorific în stare de vapori este aspirat în compresor unde este comprimat la presiune mai mare si, drept urmare, ajunge la o temperatura mai mare, apoi este transmis la un schimbator de caldura în placi, unde este racit de catre apa care circula în sistemul de încalzire. Când s-a racit, elibereaza energia acumulata în apa pentru încalzire si îsi modifica starea în lichid. Acest lichid este apoi trimis la supapa de expansiune, care injecteaza doar atât de mult lichid cât este necesar ca schimbatorul de caldura sa ia energia din sursa, de exemplu, aerul exterior pe care aceste picaturi de agent frigorific lichid îl evapora la joasa presiune este realizat de compresor pe gura de aspiratie. Acest întreg circuit este repetat iar si iar atâta timp cât pompa de caldura este în functiune.
Când temperatura agentului frigorific care ajunge la vaporizator este joasa, atunci temperatura sursei care trece prin vaporizator, pe de alta parte, determina agentul frigorific sa "fiarba" sau sa evapore. Acesti vapori intra apoi in partea de aspiratie a compresorului.
Ca sa spunem asa - varianta scurta a povestii- energia nu poate fi distrusa, ci doar transferata, în cazul particular al pompei de caldura, transferata de la exterior spre interior, în circuitul de încalzire.
Pentru a functiona, ambele “pompe” (respectiv cea de caldura si frigiderul) trebuie conectate la energie electrica.

TOP